Σχολιάστε τα άρθρα του DailyFX - Πείτε την γνώμη σας εδώ
Σε αυτήν την κατηγορία του forum μας μπορείτε ελεύθερα να γράψετε την δική σας γνώμη σχετικά με τα άρθρα που "ανεβαίνουν" στο site μας. Διαφωνείτε? Έχετε μια άλλη οπτική πάνω στο θέμα?
Η γνώμη σας μας ενδιαφέρει και περιμένουμε να την συζητήσετε μαζί μας. Πατήστε απλά "Απάντηση σε Θέμα" και γράψτε μας την δική σας γνώμη και την δίκη σας σκοπιά στα γεγονότα....
Last edited by Konstantinos Anthis at FXCM Hellas; 02-07-2012 at 06:36 AM.
Πολύ χρήσιμο το νέο αυτό thread, και επι ευκαιρίας θα ήθελα να σχολιάσω την σημερινή ανάλυση για τον χρυσό.
Απ ότι βλέπω στο ημερήσιο γράφημα που που δείξατε υπάρχει μια βραχυπρόθεσμη κορύφωση και ο επόμενος στόχος βρίσκεται στα $1680.
Όμως στο ωριαίο γράφημα που επισυνάπτω βλέπουμε ότι βραχυπρόθεσμα πάει για πάνω καθώς έχει φτάσει στα χαμηλά του καναλιού.
Διορθώστε με αν έχω λάθος, ευχαριστώ
Πολύ χρήσιμο το νέο αυτό thread, και επι ευκαιρίας θα ήθελα να σχολιάσω την σημερινή ανάλυση για τον χρυσό.
Απ ότι βλέπω στο ημερήσιο γράφημα που που δείξατε υπάρχει μια βραχυπρόθεσμη κορύφωση και ο επόμενος στόχος βρίσκεται στα $1680.
Όμως στο ωριαίο γράφημα που επισυνάπτω βλέπουμε ότι βραχυπρόθεσμα πάει για πάνω καθώς έχει φτάσει στα χαμηλά του καναλιού.
Διορθώστε με αν έχω λάθος, ευχαριστώ
Πολύ σωστή παρατήρηση. Θα πρέπει η ανοδική αντίδραση από αυτά τα επίπεδα να είναι σε θέση να δώσει ένα κλείσιμο πάνω από τους ΚΜΟ 50 και 200 ωρών οι οποίοι πλέον αποτελούν σημαντικές αντιστάσεις.
Τίποτα στις αγορές δεν είναι φυσικολογικό βάση των γεγονότων που συμβαίνουν. Ο χρυσός γιατί να αποτελεί εξαίρεση?
Μιλάμε, ανοιχτά πλέον για χρεοκοπία μέλους της Ευρωζώνης και το ευρώ ψάχνει συνεχώς για νέες αφορμές να κινηθεί υψηλότερα. Τα δε AUD και NZD? Μάλλον ενημέρωνονται από πηγές εκτός γης γιατί σημειώνουν καθημερινά υψηλά και έχουν ξεχάσει τι σημαίνει διόρθωση.
Εν τέλει. Αγοράζουμε ή πουλάμε? Η κρίση τελείωσε ή μόλις άρχισε?
Τίποτα στις αγορές δεν είναι φυσικολογικό βάση των γεγονότων που συμβαίνουν. Ο χρυσός γιατί να αποτελεί εξαίρεση?
Μιλάμε, ανοιχτά πλέον για χρεοκοπία μέλους της Ευρωζώνης και το ευρώ ψάχνει συνεχώς για νέες αφορμές να κινηθεί υψηλότερα. Τα δε AUD και NZD? Μάλλον ενημέρωνονται από πηγές εκτός γης γιατί σημειώνουν καθημερινά υψηλά και έχουν ξεχάσει τι σημαίνει διόρθωση.
Εν τέλει. Αγοράζουμε ή πουλάμε? Η κρίση τελείωσε ή μόλις άρχισε?
Κοιτάξτε όλα αυτά που συμβαίνουν είναι θετικά για το μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Ωστόσο η ακραία κατάσταση στον βραχυπρόθεσμο παραμένει. Επομένως χρειάζεται λίγη προσοχή αν και μακροπρόθεσμα η κατάσταση δείχνει καλύτερη.
Ο γερμανικός δείκτης είναι έτοιμος να δώσει συνέχεια στην άνοδό του και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη διάσπαση της αντίστασης στις 6850 μονάδες. Ο επόμενος στόχος βρίσκεται στις 7000 μονάδες. Χαρακτηριστικό είναι ότι βρισκόμαστε στην έκτη εβδομάδα ανόδου.
na ypothesoume oti an spasei tin antistasi twn 6850 tha fygei kai panw apo ta epipeda twn 7000? me tin katastasi pou epikratei (paralogismos kata tin apopsi mou, dioti h eforia pou epikratei vraxyprothesma tha kinisei tous evropaikous deiktes poly anodika mexri na katalavoun pali (!) oloi oti h evropi einai akoma se deini thesi). Pistevw oti tha spasei kai tis 7000 kai meta ptwsi anef proigoumenou kai sto EUR/USD
na ypothesoume oti an spasei tin antistasi twn 6850 tha fygei kai panw apo ta epipeda twn 7000? me tin katastasi pou epikratei (paralogismos kata tin apopsi mou, dioti h eforia pou epikratei vraxyprothesma tha kinisei tous evropaikous deiktes poly anodika mexri na katalavoun pali (!) oloi oti h evropi einai akoma se deini thesi). Pistevw oti tha spasei kai tis 7000 kai meta ptwsi anef proigoumenou kai sto EUR/USD
kalimera sas!
Όλα αυτά είναι σενάρια τα οποία έχουν βάση. Οι αγορές βρίσκονται σε μια φάση που φαίνεται να αγνοούν κάθε αρνητικό γεγονός. Θα πρέπει να περιμένουμε πότε και γιατί, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.
Καλησπέρα σας. Ανοίγω ένα μινι θέμα για γράψουμε όλοι πως ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το trading. Κάνω εγώ την αρχή και ελπίζω αυτό να μας φέρει πιο κόντα σπάζοντας τον πάγο γιατί είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα οι ασχολούντες με το trading.
Προσωπικά δεν ήξερα τι είναι το trading μέχρι και τον Αύγουστο ώσπου σε ένα περιοδικό εφημερίδας διάβασα ότι στο χρηματιστήριο διαπραγματεύονται και εμπορρεύματα. Φανταστείτε πόσο άσχετος ήμουν! Από καθαρή περιέργεια άρχισα να ψάχνω στο ιντερνετ και ειδα ότι υπάρχουν εταιρίες με τις οποίες μπορείς να κάνεις αγοραπωλησίες online (είπα ήμουν πολύ άσχετος). Άνοιξα έναν λογαριασμό και άρχισα να πειραματίζομαι. Αυτό ήταν. Από τότε και μέχρι σήμερα ασχολούμαι σχεδόν όλη μέρα παρατηρώντας γραφήματα, διαβάζωντας μανιωδώς εφημερίδες και αρθρα και κάνοντας συνετές κινήσεις. Δεν έχω σταθερή κερδοφορία, δεν μπαίνω και μέσα όμως. Πιο πολύ πειραματίζομαι για να μαθαίνω.
Είμαι σίγουρος για κάτι. Το trading δεν είναι ένα οποιοδήποτε επάγγελμα και για να αποδώσει πρέπει να το αγαπάς αφού καθημερινά έρχεσαι αντιμέτωπος με διάφορες πτυχές του εαυτού σου. Πρέπει να αποβάλλεις κάθε ίχνος συναισθήματος. Ενθουσιασμός, απογοήτευση, αγωνία, έκπληξη, όνειρα και εφιάλτες δεν έχουν θέση στο trading. Τα αφήνουμε εκτός γραφείου. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Και αρχίζω να το καταφέρνω.
Καλησπέρα σας. Ανοίγω ένα μινι θέμα για γράψουμε όλοι πως ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το trading. Κάνω εγώ την αρχή και ελπίζω αυτό να μας φέρει πιο κόντα σπάζοντας τον πάγο γιατί είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα οι ασχολούντες με το trading.
Προσωπικά δεν ήξερα τι είναι το trading μέχρι και τον Αύγουστο ώσπου σε ένα περιοδικό εφημερίδας διάβασα ότι στο χρηματιστήριο διαπραγματεύονται και εμπορρεύματα. Φανταστείτε πόσο άσχετος ήμουν! Από καθαρή περιέργεια άρχισα να ψάχνω στο ιντερνετ και ειδα ότι υπάρχουν εταιρίες με τις οποίες μπορείς να κάνεις αγοραπωλησίες online (είπα ήμουν πολύ άσχετος). Άνοιξα έναν λογαριασμό και άρχισα να πειραματίζομαι. Αυτό ήταν. Από τότε και μέχρι σήμερα ασχολούμαι σχεδόν όλη μέρα παρατηρώντας γραφήματα, διαβάζωντας μανιωδώς εφημερίδες και αρθρα και κάνοντας συνετές κινήσεις. Δεν έχω σταθερή κερδοφορία, δεν μπαίνω και μέσα όμως. Πιο πολύ πειραματίζομαι για να μαθαίνω.
Είμαι σίγουρος για κάτι. Το trading δεν είναι ένα οποιοδήποτε επάγγελμα και για να αποδώσει πρέπει να το αγαπάς αφού καθημερινά έρχεσαι αντιμέτωπος με διάφορες πτυχές του εαυτού σου. Πρέπει να αποβάλλεις κάθε ίχνος συναισθήματος. Ενθουσιασμός, απογοήτευση, αγωνία, έκπληξη, όνειρα και εφιάλτες δεν έχουν θέση στο trading. Τα αφήνουμε εκτός γραφείου. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Και αρχίζω να το καταφέρνω.
Περιμένω τις δικές σας ιστορίες.
Ενδιαφέρον θέμα. Θα κάνω μια μικρή περίληψη της δικής μου ιστορίας απλά και μόνο γιατί εκτιμώ ότι τέτοιου είδους ιστορίες είναι διδακτικές.
Ξεκίνησα το ταξίδι στις αγορές όταν ήμουν στο δεύτερο έτος της σχολής μου και η αφορμή ήταν ένα απλό στοίχημα. Εκεί άρχισα να το ψάχνω πολύ επισταμένα και τελικά κατέληξα να έχω λογαριασμό έτοιμο για πράξεις. Ξεκίνησα με ελληνικό χρηματιστήριο (στις καλές εποχές) και προσπάθησα να γίνω όσο το δυνατόν σχετικότερος διαβάζοντας σχετικές στήλες σε εφημερίδες.
Προσπερνάω κάποια χρόνια και πλέον μπορώ να σας δηλώσω ότι, κάθε τι που θα διαβάσετε σε εφημερίδα και βιβλίο είναι αποτυχία. Προσφέρει τροφή για σκέψε αλλά τίποτα άλλο. Επίσης, όσοι σπουδάζετε ή σπουδάσατε οικονομικά, χρησιμοποιήστε τα άφοβα. Δεν ισχύει τίποτα από τις οικονομικές θεωρίες που μάθατε.
Έχοντας την τύχη/ατυχία να είμαι ενεργός από το 2008 και μετά έμαθα πολλά πράγματα. 'Έφαγα' άπειρες ώρες στον υπολογιστή και σε διάφορες συναντήσεις με επαγγελματίες για να αρχίσω να καταλαβαίνω τι πρέπει να κάνω. Και όλα αυτά έπρεπε να τα φιλτράρω. Και πάλι από την αρχή. Ένας παλιός μου συνεργάτης και πολύ καλός μου φίλος μου είχε πει: Αν το βράδυ δεν δεις στον ύπνο σου λαμπάκια κόκκινα και πράσινα να αναβοσβήνουν δεν ξέρεις απο χρηματιστήριο. Όσο και αν δε με πιστέψετε, τα έχω δει.
Τα τελευταία τρία χρόνια είμαι και στο χώρο ως επαγγελματίας. Ελπίζω λοιπόν να βοηθήσω όλους εσάς όχι να μην κάνετε λάθη, αλλά να μη γνωρίσετε το χώρο με το λάθος τρόπο. Γιατί μετά δύσκολα θα αλλάξει κάτι.
Χρησιμοποιήσατε την σωστή λέξη. Φιλτράρισμα. Απλά όλα όσα μαθαίνουμε, παρατηρούμε, ακούμε και διαβάζουμε πρέπει να μπαίνουμε στην ζυγαριά του μυαλού μας και να ζυγίζονται ανάλογα.
Το trading πιστεύω είναι ένα επάγγελμα που ποτέ δεν τελειοποιείται, κάθε χρονιά, κάθε μήνας, κάθε μέρα, κάθε λεπτό είναι διαφορετικά. Απλώς το φιλτράρισμα βοηθά στην εξέλιξη της τεχνικής.
Μ'αρέσει να μπαίνω σε forums και να κοιτάζω διαγράμματα άλλων traders όμως τίποτα δε συγκρίνεται με το να κάθεσαι με τις ώρεις στον υπολογιστή. Όπως τίποτα δε συγκρίνεται με μια ώρα υψηλής μεταβλητότητας όπου το βελάκι γίνται συνεχώς πράσινο/κόκκινο και η αναπνοή μας κρέμεται από την πορεία του δείκτη. Εκεί τώρα τελευταία σηκώνομαι και φεύγω χωρίς να βάζω καν ειδοποιήση στο κινητό και με έχει βοηθήσει πολύ.
Όσο για το τελευταίο που είπατε είναι ωραίο να κάνεις λάθη. Αρκεί να μην είναι αρκετά ζημιογόνα. Τα θεωρώ πιο σημαντικά από το κέρδος, ειδικά στα αρχικά στάδια ενός trader. Συνήθως όταν είσαι νέος στο χώρο, μια κερδοφόρα θέση σε γεμίζει ενθουσιασμό χωρίς να γίνεται στη συνέχεια μελέτη της θέσης. Φυσικά το κέρδος μπορεί απλά να ήταν τυχαίο και το τυχαίο δεν συμβαίνει συνέχεια. Ενώ αντίθετα μια ζημια μας προσγειώνει θυμίζοντας μας που είμαστε και που πηγαινουμε.
Θα διαφωνήσω λίγο με το Χρήστο στο ότι διαβάζουμε στις εφημερίδες και στα βιβλία είναι αποτυχία αλλά σίγουρα θα συμφωνήσω στο ότι διαβάζουμε θέλει φιλτράρισμα. Ο καθένας μας όταν ξεκινάμε την ασχολία του με τις αγορές δεν ξέρουμε τι είδους επενδυτές θέλουμε να είμαστε. Μπορεί να είμαστε βραχυπρόθεσμοι μπορεί μακροπρόθεσμοι. Μπορεί να θέλουμε να ασχοληθούμε με την θεμελιώδη ανάλυση η την τεχνική η και με τα δυο. Στη συνέχεια διαμορφώνοντας το επενδυτικό μας προφίλ μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτά που διαβάζουμε τι κάνει για μας και τι όχι. Πιστεύω ότι βιβλίο διαβάζουμε καλό είναι να έχει γραφτεί από κάποιον που είναι αποδεδειγμένα επιτυχημένος η τουλάχιστον να αναφέρεται σε κάποιον επιτυχημένο ώστε να έχει και κάποιου βαρύτητα αυτά που γράφονται.
Εγώ προσωπικά όρχησα να ασχολούμαι με το Χρηματιστήριο από το 1988 όταν ήμουν ακόμα 16 χρονών μέσω του πατέρα μου. Είχε την εμπειρία και εγώ τον ενθουσιασμό. Ωραία χρόνια τότε αλλά δύσκολα ειδικά σε μια επαρχιακή πόλη σαν την Αμαλιάδα όπου μένω. Ευτυχώς πρόλαβα να παρακολουθήσω και κάποιες συνεδριάσεις στο ξύλινο ταμπλό και τους χρηματιστές γύρω από το κάγκελο.
Δεν υπήρχαν υπολογιστές ούτε ιντερνετ. Ενημέρωση υπήρχε μόνο από εφημερίδες (όπου μαθαίναμε τα σημερινά νέα την επόμενη μέρα) και από το ραδιόφωνο με μια χρηματιστηριακή εκπομπή που έκανε ο Κώστας Μπούγιας με το Θανάση Μαυρίδη και τον Κώστα Χριστοφιλεα αν θυμάμαι καλά. Εντολές αν είχαν εκτελεστεί το μαθαίναμε αργά το απόγευμα η την επόμενη μέρα. Εκείνη τη περίοδο είχα γραφτεί συνδρομητής σε ένα περιοδικό (Χρήμα) το οποίο ήταν όλο και όλο γύρω στις 8 σελίδες. Σαν φυλλάδιο προσφορών Super Market ήταν αλλά από αυτές τις σελίδες έμαθα για rsi, macd, stochastics αλλά και πώς να διαβάζω ισολογισμούς. Τεχνική ανάλυση προσπαθούσα να κάνω με φύλλα γεωμετρίας από το σχολείο. Διάβαζα τεχνικές αναλύσεις από εφημερίδες αλλά δεν μου άρεσαν γιατί είχε πολλά αν. Αν θα διασπάσει αυτή την αντίσταση θα πάει εκεί αλλά αν δεν την διασπάσει θα πέσει κοκ. Τελικά επειδή ήταν δύσκολος αυτός ο τρόπος ανάλυσης τις αγοράς παρατάω την τεχνική ανάλυση και ασχολήθηκα μόνο με την θεμελιώδη. Άρχισα να μαθαίνω για τον Peter Lynch και τον Warren Buffett για τον τρόπο που έβλεπαν την αγορά. Προσπαθούσα να μάθω από τους καλυτέρους.
Το 1994 ήταν δύσκολα για μένα γιατί έφυγε από τη ζωή ο πατέρας μου. Έχασα τον πατέρα μου το φίλο μου το συνέταιρο μου και την έμπνευση μου. Κάπου το 1996 παίρνω την απόφαση να ασχοληθώ αποκλειστικά με το χρηματιστήριο σαν επάγγελμα μου. Το θεωρούσα κρίμα να παρατήσω αυτά τα 8 χρόνια έξαλλου το θεωρούσα σαν χρέος απέναντι στο πατέρα μου να μη τα παρατήσω.
Με το Forex άρχησα να ασχολούμαι από το καλοκαίρι του 2007 όταν άκουσα τη λέξη subprime και τις αναταραχές που προκαλούσε στα χρηματιστήρια. Έπρεπε να διαφοροποιήσω κάπως τις επενδύσεις μου ώστε να έχω κάποιο εισόδημα όταν έπεφταν τα χρηματιστήρια.
Για τους νεότερους που ασχολούνται με τις αγορές να πω ότι τις ζημιές πρέπει να τις βλέπουμε σαν δίδακτρα. Όπως όταν πηγαίναμε φροντιστήριο και πληρώναμε δίδακτρα έτσι πληρώνουμε τα δίδακτρα για να μάθουμε τις αγορές. Επειδή η αγορά του Forex είναι πολύ επικίνδυνη όσο χαμηλότερη μόχλευση έχουμε τόσο το καλύτερο. Οι αγορές θα υπάρχουν και αύριο και μεθαυρίο και μετά από χρόνια. Είναι ένας μαραθώνιος.
Επίσης να πω και για τη ψυχολογία. Είναι ένας από τούς μεγαλύτερους παράγοντες στην επιτυχία. Εγώ προσωπικά είμαι δυο χρόνια ζημιογόνος, από τότε που μπήκε η Ελλάδα σε περιπέτειες. Έχω περάσει πολλές κρίσεις στην πορεία μου αλλά σαν αυτή όχι γιατί την βιώνουμε όλοι στο πετσί μας. Με όλους αυτούς τους φόρους, ανεργία, φτώχεια με έχει πάρει λίγο προς τα κάτω με αποτέλεσμα και στο trading μου να μη έχω τα αποτελέσματα που θέλω να έχω. Αν κάνουμε trading και πιστεύουμε ότι θα χάσουμε τότε να είσαστε σίγουροι ότι θα χάσουμε.
Σήμερα είμαι 40 χρονών και αν ποτέ φτάσω τα 80 σίγουρα έχω άλλα 40 χρόνια να μάθω ακόμα. Όσο περνά ο καιρός τόσο πιο πολύ μαθαίνουμε. Ποτέ δε σταματά.
Disclaimer: Trading foreign exchange on margin carries a high level of risk, and may not be suitable for all investors. The high degree of leverage can work against you as well as for you. Before deciding to trade foreign exchange you should carefully consider your investment objectives, level of experience, and risk appetite. The possibility exists that you could sustain a loss of some or all of your initial investment and therefore you should not invest money that you cannot afford to lose. You should be aware of all the risks associated with foreign exchange trading, and seek advice from an independent financial advisor if you have any doubts. Any opinions, news, research, analyses, prices, or other information contained on this website is provided as general market commentary and does not constitute investment advice. Forex Capital Markets LLC. will not accept liability for any loss or damage, including without limitation to, any loss of profit, which may arise directly or indirectly from use of or reliance on such information.